Vakuuttaminen sarjaendurossa

Liikennevakuutuslaki on muuttunut 1.6.2024 alkaen. Lakimuutoksen muotoilu on valitettavasti hiukan epämääräisesti tehty ja esimerkiksi sarjaendurotapahtuman osalta on vaikea sanoa, miten vakuutusyhtiöt tulevat tulkitsemaan mahdollisia vahinkotapauksia.

"Kilpailuissa ja niihin liittyvässä harjoitustoiminnassa tapahtuvissa vahingoissa ei ole voimassa kuljettajapaikkasuoja." Eli näissä tapauksissa kuljettajan omia vahinkoja ei korvata liikennevakuutuksesta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että mikäli vakuutusyhtiö tulkitsee sarjaendurotapahtuman ylläolevaan toimintaan kuuluvaksi, ei liikennevakuutus korvaa kuljettajalle siellä mahdollisesti sattuvaa vahinkoa. Lain tulkinnasta ei vielä ole tarkempaa ohjeistusta tai ennakkotapauksia ja siksi tilanne on vielä epävarma. Sarjaenduroissa on kuitenkin ajanotto sekä tapahtumasta julkaistaan tulokset ja siksi vakuutusyhtiöllä on tavallaan vahvat perusteet tulkita tilanne kilpailuksi.

Vakuutusturvaa liikennevakuutuksen lisäksi saa henkilökohtaisesta tapaturmavakuutuksesta, vakuutuksen tulee kuitenkin kattaa moottoriurheilu. Kyseisenlaisen vakuutuksen saa esim. Moottoriliiton lisenssin mukana (OP-Pohjolan Sporttiturva), sekä tietenkin eri vakuutusyhtiöistä. Vakuutuksiin ja niiden korvauskattavuuksiin kannattaa tutustua ja löytää itselleen sopivin vaihtoehto.

Kuljettaja on itse vastuussa vakuutusturvastaan. KaMoKe ei sarjaendurojärjestäjänä ole velvoitettu tarkistamaan kuljettajien vakuutusten kattavuutta. Ohjeistusta pyritään kuitenkin antamaan mikäli tarvetta ilmenee ja toivotaan, että kaikki tutustuvat nykyiseen tilanteeseen ja huolehtivat omalta osaltaan riittävästä vakuutusturvasta. Toistaiseksi olemme sarjaenduroissa välttyneet pahemmilta haavereilta, mutta ikävä kyllä vahingot ovat aina mahdollisia.

Lisätietoa löytyy myös Liikennevakuutuskeskuksen ja Moottoriliiton sivuilta.

Liikennevakuutuskeskuksen ohjeita

Moottoriliiton ohjeita